5 Νοε 2012

Η Ιστορία των "πρωινάδικων" στην ελληνική τηλεόραση

Η πρωινή ψυχαγωγική ζώνη αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές για τα τηλεοπτικά κανάλια αφού η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Στην  ζώνη αυτή έχουν γραφτεί μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της ελληνική τηλεόρασης. Αλλά όπως όλα τα πράγματα σε αυτόν τον πλανήτη έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Και αυτό αποδεικνύεται καθώς πλέον μόνο ένα από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζει να έχει πρωινή ψυχαγωγική ζώνη.


Έτσι και μεις αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτήν που θα χωριστεί σε δύο μέρη. Διαβάστε το πρώτο από αυτά.

Πρωινός Καφές
 Ήταν Μάιος του 1991, όταν στο νεοσύστατο τότε κανάλι (ο ΑΝΤ1 είχε μόλις 5 μήνες ζωής) κάνει πρεμιέρα μια νέα ζωντανή πρωινή εκπομπή, ο "πρωινός καφές". Κεντρική παρουσιάστρια και με πολύ τρακ, η Ρούλα Κορομηλά, η οποία άφησε την κρατική τηλεόραση και την παρόμοια εκπομπή "Μια καλημέρα είναι αυτή". Η θεματολογία της εκπομπής ήταν ένα γυναίκειο μαγκαζίνο, με λίγο μαγειρική, λίγο αστρολογία, λίγο μόδα, λίγο κουτσομπολιό, λίγο γυμναστική, λίγο απ όλα. Το μόνο που δεν ήταν λίγο, ήταν η τηλεθέαση. Η εκπομπή που αρχικά έπαιζε χωρίς αντίπαλο, εκτοξεύτηκε στα νούμερα τηλεθέασης. Οι τηλεκριτικοί την θεωρούσαν κιτς, αλλά οι νοικοκυρές την λάτρεψαν. Τα επόμενα χρονιά η Ρούλα θα αναδειχθεί σε αστέρας πρώτου μεγέθους και η εκπομπή θα γνωρίσει μεγάλες δόξες. Το καλοκαίρι ου 1994 η Ρούλα αιφνιδιαστικά διακόπτει το συμβόλαιό της για να μεταπηδήσει στο Mega.
Στον καναπέ του πρωινού για τη σεζόν 1994-95, κάθεται η Πόπη Χατζηδημητρίου. Η αξιοπρεπής Πόπη, προσπαθεί να καλύψει το κενό της Ρούλας και τις μεγάλες προσδοκίες των τηλεθεατών χωρίς τα καταφέρνει πάντα. Η ανατροπή έρχεται λίγοι πριν αρχίσει η σεζόν 1995-96. Το κανάλι αποφασίζει να ενισχύσει την εκπομπή και βάζει την Ελένη Μενεγάκη να παρουσιάσει μια νέα στήλη και να μοιραστεί τον καναπέ της Πόπης. Η Χατζηδημητρίου αντιδρά και λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα εγκαταλείπει την εκπομπή. Το κανάλι παίρνει το ρίσκο να βγάλει στον αέρα την παρουσιάστρια/ μοντέλο/ ηθοποιό και πολύ άπειρη τηλεοπτικά Ελένη Μενεγάκη. Η Ελένη αρέσει. Είναι αμήχανη, είναι φρέσκια, είναι "αφελής", είναι σέξι, είναι γλυκιά είναι ένα πείραμα που πέτυχε. Τα υπόλοιπα 10 χρονιά της ανήκουν. Γίνεται η εικόνα του καναλιού και ο πρωινός καφές απογειώνεται, μέχρι που το καλοκαίρι του 2005 η Ελένη αποφασίζει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό της και να μετακομίσει τον Alpha. Το ερώτημα ποια θα παρουσιάσει την πρωινό του ΑΝΤ1 κράτησε όλο το καλοκαίρι.
Τη πολυπόθητη θέση κερδίζει η Ελεονώρα Μελέτη. Επίσης ξανθιά, επίσης όμορφη, αλλά διαφορετικής λογικής. Προέρχεται από το δελτίο ειδήσεων, μιλά πολλές γλώσσες και έχει πιο μοντέρνα αντίληψη. Η συνεργασία θα κρατήσει 3 χρόνια και η αποχώρησή της Ελεονώρας θα σημάνει το τέλος του "καφέ" όπως τον ξέραμε.


Η επόμενη χρόνια 2008-09, θα είναι μια χρονιά πειραμάτων, χωρίς επιτυχία και με πολλά προβλήματα. Τη σεζόν θα ξεκινήσουν το δίδυμο Κατερίνα Ζαρίφη και Νίκος Μουτσινάς που ενώ στη θεωρία ακούγεται πολύ καλός συνδυασμός, δεν θα είναι το ίδιο και στην πράξη. Η χημεία μεταξύ τους φαίνεται να είναι καλή, με το κοινό όμως όχι και τόσο. Η μη επιτυχημένη πορεία τους δημιουργεί εντάσεις τόσο ανάμεσα στο επιτελείο της εκπομπής, όσο και στους δύο παρουσιαστές με τους υπεύθυνους του καναλιού. Στα μισά της σεζόν το κανάλι αποφασίζει να διακόψει την συνεργασία και να ψάξει για νέο πρόσωπο. Μέχρι να βρεθεί, τη θέση αναλαμβάνουν ο Γιώργος Λιανός και η Δέσποινα Καμπούρη, που είδη είχαν δέσει σαν δίδυμο από την κοινή τους παρουσίαση των επεισοδίων με τις οντισιόν του X-Factor. Μετά από λίγο καιρό και μάλιστα μετά τις διακοπές του Πάσχα,  αναλαμβάνει  Η Βίκυ Καγιά που αποτέλεσε την πιο σύντομη και τελευταία θητεία παρουσιάστριας του "πρωινού καφέ".

Σταθερή παρουσία στον Πρωινό Καφέ στα 20 χρόνια προβολής του αποτελούσε η αστρολόγος Λίτσα Πατέρα. Από την κουζίνα του Καφέ πέρασαν μερικοί από τους γνωστότερους Έλληνες μάγειρες όπως η Βέφα Αλεξιάδου, ο Γιάννης Γκελντής και η Μαρία Λόη. Σκηνοθέτης της εκπομπής τα πρώτα 16 χρόνια προβολής της ήταν ο Σταύρος Ζερβάκης ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2008 σκηνοθέτιδα είχε αναλάβει η Νατάσσα Ιωάννου. Το 2005 η Καλομοίρα, και για τρεις μήνες, ήταν συμπαρουσιάστρια της Ελονώρας Μελέτη. Το Σεπτέμβριο του 2009 αποφασίστηκε από τον ΑΝΤ1 η οριστική διακοπή της προβολής της εκπομπής και η παρουσίαση μιας ενημερωτικής-ψυχαγωγικής εκπομπής με τίτλο 10 με 1 μαζί. Πάντως σχεδόν όλοι οι παρουσιαστές της εκπομπής αυτής, έφυγαν από το κανάλι διατηρώντας τις χειρότερες σχέσεις. Μερικοί από αυτούς παρόλα αυτά απεκατέστησαν τις σχέσεις με το κανάλι με το πέρασμα του καιρού, και ξανά εργάστηκαν σε αυτό.  

10 με 1 μαζί

Από το Σεπτέμβριο του 2009, λοιπόν μας αποχαιρετά από τους τίτλους το γνωστό φλιτζανάκι του καφέ που στριφογυρίζει με τη μουσική από το τραγούδι της Αλέξια "Καλημέρα".  Τη θέση παίρνει μια ενημερωτική ψυχαγωγική εκπομπή με τίτλο "10 με 1 μαζί" με τους Γιώργο Καραμέρο και Σπύρο Χαριτάτο. Το δίδυμο είχε ήδη δοκιμαστεί καθώς είχαν αναλάβει αντίστοιχη εκπομπή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρώτη χρόνια τους αφήνει στην κορυφή αλλά η δεύτερη δεν πάει και τόσο καλά και σε συνδυασμό με κάποιες παρεξηγήσεις με τους ιθύνοντες του καναλιού, οι Χατιτάτος-Καραμέρος βρίσκονται εκτός της πρωινής ζώνης του ΑΝΤ1.

Πρωινό ΑΝΤ1
Από τον Οκτώβρη του 2011 η ζώνη από τις 7 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι θα ονομαστεί πρωινό ΑΝΤ1 και τη σκυτάλη 11 με 1 παίρνουν από το Γιώργο Παπαδάκη ο Χρήστος Φερεντίνος και η Σίσσυ Χρηστίδου. Η προσπάθεια πήγε καλά, αλλά όχι τόσο ώστε να συνεχιστεί και για την επόμενη χρονιά.  Και αυτή ήταν η τελευταία χρονιά για τη ζωντανή ψυχαγωγική ζώνη 10 με 1 που ξεκίνησε 21 χρόνια πριν και τέλειωσε φέτος με ένα δελτίο τύπου από το κανάλι.





Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό 

Αρχές των 90s (1993-1995) και μετά την επιτυχία του Πρωινού καφέ το MEGA αποφασίζει να μπει στη μάχη της πρωινής ζώνης με τον Ανδρέα Μικρούτσικο, που δεν είχε αρχίσει να ασχολείται με την παρουσίαση reality show, και παρουσίαζε στο Mega το "Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό" το οποίο μετά από μερικές σεζόν μεταφέρθηκε στην απογευματινή ζώνη. Την πρώτη χρονιά συμπαρουσιάστρια είχε τη Μαρίνα Τσιντικίδου και τα ζώδια έλεγε η Βίκυ Παγιατάκη.







Μεταξύ μας 
Η Έλντα Πανοπούλου, η Σοφία Βόσσου και η παρέα τους, με πολύ κέφι, τραγούδι και τρέλα, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα «μεταξύ μας» κάνοντας τα πρωινά μας πιο χαρούμενα. Απλά καθημερινά θέματα, συζητήσεις που προκάλεσαν, αυτοσχέδια χιουμοριστικά σκετς και έξυπνες προτάσεις, μίλησαν απευθείας στην καρδιά των τηλεθεατών, απογειώνοντας την πρωινή διασκέδαση.
Κάπου στα μέσα των 90s (1995-1998), η Έλντα Πανοπούλου με την Σοφία Βόσσου και συμπαρουσιαστές τους: Ίνα Λαζοπούλου, Χαράλαμπος Παπανικολάου, Τάκης Παπαματθαίου, Ερρίκος Πετιλόν μας κρατούσαν συντροφιά από το Mega με την εκπομπή "Μεταξύ μας". Η Γωγώ Μαστροκώστα τότε είχε αναλάβει τη στήλη της μόδας στην εκπομπή ενώ γυμνάστρια ήταν η Έλλη Αγγελιδάκη. Απέναντί τους είχαν έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο. Την Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1.

Σαν το σπίτι σας
Το δίδυμο Φώτης Σεργουλόπουλος – Μάρια Μπακοδήμου κατάφερε αυτό που λέει και ο τίτλος της εκπομπής. Να κάνουν τον τηλεθεατή να νιώσει οικεία μαζί τους. Από το 1999 μέχρι και το 2002 το δίδυμο ήταν το πρωινάδικο με την κλασσική συνταγή. Ζώδια, μαγειρική, καλεσμένοι Έλληνες επώνυμοι. Ο σκύλος του Φώτη Σεργουλόπουλου είχε κατακτήσει τη δική του θέση στην εκπομπή σε σημείο όπου ήταν μασκώτ. Ο Φώτης και η Μαρία είχαν μια αξιόλογη πορεία αν αναλογιστεί κανείς ότι τότε η Ελένη Μενεγάκη είχε κατακτήσει για τα καλά το πρωινό τηλεοπτικό κοινό. Μετά το φινάλε της εκπομπής "Σαν το σπίτι σας" το αχτύπητο δίδυμο δίνει την σκυτάλη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, και αυτοί επιστρέφουν στη νυχτερινή ζώνη από όπου άλλωστε είχαν ξεκηνίσει.  

Όμορφος κόσμος το πρωί
Μετά το δίδυμο Φώτης Σεργουλόπουλος – Μαρία Μπακοδήμου τη σκυτάλη στο πρωινό ανέλαβε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου με τον "Όμορφο κόσμο το πρωί". Ποιος ξεχνάει τη θεαματική είσοδό του με τα σκόρδα ώστε να ξορκίσει το κακό μάτι; Μαζί του ήταν η Ράνια Θρασκιά, η Σίσσυ Χρηστίδου και η Σοφία Βογιατζάκη. Η εκπομπή με κεντρικό παρουσιαστή τον Γρηγόρη ήταν στον αέρα από το 2003 μέχρι και το 2009. Οι συμπαρουσιαστές που ήταν στο πλευρό του Γρηγόρη εκτός από τους προαναφερόμενους ήταν: Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Τάνια Ιακωβίδου, Νίκος Μουτσινάς, Ευαγγελία Αραβανή, Χριστιάννα Αριστοτέλους, Πάρης Κολλίντζας, Σοφία Μουτίδου, Νάντια Μπουλέ, Εύα Τσουρέκα και Νίκος Μανώλας. Η Ράνια Θρασκιά αποχώρησε από την εκπομπή το 2006 για να πάει στο Alter. Για πρώτη φορά το μεγάλο κανάλι βλέπει τα νούμερα του να απογειώνονται στην πρωινή ζώνη, και η Ελένη Μενεγάκη αισθάνεται τον θρόνο της να τρέμει για πρώτη φορά. Η απόφαση της να φύγει από το κανάλι του ΑΝΤ1 ευνοούν ακόμα περισσότερο τον "Όμορφο κόσμο το πρωί", παρόλα αυτά οι πρωινές εκπομπές πληθαίνουν, η πρώην βασίλισσα της πρωινής ζώνης ανακτά της δυνάμεις της και ο Γρηγόρης αποφασίζει το 2009 να αφήσει την πρωινή ζώνη λέγοντας ότι θέλει να αφήσει χώρο στα νέα παιδια.
H Μαρία Αραμπατζή, η Κατερίνα Καινούργιου, η Δούκισσα Νομικού, ο Δημήτρης Ουγγαρέζος και ο Νίκος Παπαδάκης επιλέγονται από το μεγάλο κανάλι για να αντικαταστήσουν το Γρηγόρη και να φέρουν και πάλι την πρωτιά στην πρωινή ζώνη. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το επιθυμητό, που αναγκάζει το κανάλι να αναθεωρήσει και αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά του Όμορφου κόσμου το πρωί.


Πρωινό mou
Έτσι έρχεται στους δέκτες μας το ζευγάρι τόσο στην τηλεόραση, όσο και στη ζωή, Γιώργος Λιάγκας και Φαίη Σκορδά. Η εκπομπή τους έχει μια σχετικά πρώτη καλή χρονιά, που ακολουθείτε με μία ακόμα καλύτερη καθώς ο ανταγωνισμός γίνεται ευκολότερος αφού η Ελένη Μενεγάκη και ο καφές της μετακομίζουν στη μεσημεριανή ζώνη και το δίδυμο Φερεντίνος-Χρηστίδου δεν φαίνεται να είναι τόσο δυνατό. Φέτος το MEGA είναι το μοναδικό από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια που συνεχίζει να έχει ζωντανή πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή και έτσι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για το Πρωινό mou και τους παρουσιαστές του.